نقش اجتماعي معلم از ديدگاه اسلام
نقش معلم در جامعه چيست؟
معلمان اعضاي ضروري جامعه ما هستند. آنها ستونهاي دانش هستند كه آينده بچههاي ما را شكل ميدهند آنها مربيان، راهنماها و الهامبخشها هستند.
معلم بودن بيش از يك شغل است. اين يك فراخوان است شما تشويق ميكنيد، رهبري ميكنيد، آموزش ميدهيد و راهنمايي ميكنيد و اثري ماندگار در زندگي هر كودكي به جا ميگذاريد.
فراتر از ديوارهاي كلاس، نفوذ مربيان در جامعه ما گسترش مي يابد. معلمان از طريق شكل دادن به ذهنهاي جوان و القاي ارزشهاي ضروري، به ايجاد شهرونداني با مهارت و مجهز براي عبور از چالشهاي اجتماعي كمك ميكنند(منبع).
جايگاه معلم در اسلام
در اسلام به نقش معلمان ارجمند است. آنها حافظان دانش و راهنماياني هستند كه رشد اخلاقي، معنوي و فكري افراد را شكل مي دهند. معلمان در اسلام مورد احترام و احترام عميق هستند. از حضرت محمد(ص) نقل شده است كه فرمود: «من فقط به عنوان معلم مبعوث شده ام» (ابن ماجه). اين امر نشان دهنده جايگاه والاي معلم در جامعه اسلامي است. قرآن نيز بر اهميت علم تأكيد مي كند و مي فرمايد: «آيا كساني كه مي دانند با كساني كه نمي دانند برابرند؟». اين آيه به طور ضمني به مقام والاي صاحبان علم و دانش ميپردازد(منبع).
نگاه اسلامي به نقش معلم كار سختي نيست، بلكه بايد تلاش و توانمندي را در جهت هدف مورد نظر به كار گرفت و آماده سازي معلم براي نقش خود ديگر بر اساس حدس و گمان نيست. ، تقليد و تبعيت است، بلكه مستلزم آماده سازي، تجهيز و توسعه دانش، مهارت، رفتار و نگرش معلم بر اساس روش شناسي علمي است. نقش معلم مسلمان اين است كه در گفتار و كردار خود الگو باشد و در كارهاي آموزشي و آموزشي كه به او محول شده است به بهترين نحو موفق شود و در برابر خداوند متعال و در برابر جامعه احساس مسئوليت كند، زيرا اين امر باز خواهد گشت. با اين منفعت كه بتواند فردي مسلمان را تشكيل دهد كه بتواند با چالش هاي اين عصر مقابله كند و جامعه اسلامي خود را بسازد و آن را از آلودگي ها و فتنه هاي گسترده رها كند(منبع)
چرا معلم ها براي جامعه ضروري هستند؟
معلمان بدون شك مهمترين اعضاي جامعه ما هستند. آنها به بچه ها هدف مي دهند، آنها را براي موفقيت به عنوان شهروندان دنياي ما آماده مي كنند، و انگيزه خوبي براي انجام كارهاي خوب و موفقيت در زندگي را در آنها القا مي كنند. كودكان امروز رهبران فردا هستند و معلمان آن نقطه حساسي هستند كه كودك را براي آينده خود آماده مي كند(منبع).
معلمان افرادي هستند كه بايد به آنها نگاه كرد و از آنها الگوبرداري كرد. تقريباً هر كسي معلمي دارد (در بسياري از موارد، تعداد كمي از معلمان) كه آنها را تحسين مي كردند و براي آنها مثالي از نحوه رفتارشان ارائه مي داد(منبع).
نقش اجتماعي معلم چيست؟
اينكه شغل معلمي با مسئوليت اجتماعي همراه است، شكي نيست. دانش آموزان كساني هستند كه در جامعه ما تغيير ايجاد مي كنند زيرا آنها شهروندان بزرگسال آينده ما هستند. يك معلم مسئوليت اجتماعي براي ايجاد يك جامعه فراگير دارد. معلمان كساني هستند كه آينده دانش آموزان خود را رقم مي زنند. از آنجايي كه دانشآموزان شهروندان بزرگسال آينده هستند، آنها هستند كه تغييري را در جامعه ما ايجاد خواهند كرد. از اين رو، اين وظيفه اجتماعي معلمان است كه دانش آموزاني را كه از نظر فرآيند تفكر آگاه و پيشرفته باشند، پرورش دهند(منبع).
نقش معلم از ديدگاه اسلام:
اسلام دستور مي دهد كه معلمان نه تنها تعليم دهند، بلكه عميق تر نيز آموزش دهند. معلم بايد در تأمل در يادگيري، حس ايمان را به اسلام منتقل كند و به آنچه مي آموزد. هنگامي كه نقش معلم در تربيت دانش آموزان محوري است، مستلزم صداقت و تعهد معلم به ويژه معلم ديني است(منبع).
جايگاه تعليم در اسلام:
اسلام براي آموزش ارزش والايي قائل بود و با گسترش ايمان در ميان مردمان گوناگون، آموزش به كانال مهمي تبديل شد تا از طريق آن نظم اجتماعي جهاني و منسجم ايجاد شود. در اواسط قرن نهم، دانش به سه دسته تقسيم شد:
- علوم اسلامي
- علوم فلسفي و طبيعي (دانش يوناني)
- و هنرهاي ادبي.
علوم اسلامي كه بر مطالعه قرآن (كتاب مقدس اسلامي) و احاديث (اقوال و احاديث پيامبر اسلام) و تفسير آنها توسط علما و متكلمان برجسته تأكيد ميكرد، بيش از همه ارزش داشت، اما دانش يوناني هرچند با فضيلت كمتر اما به همان اندازه مورد توجه قرار گرفت(منبع).
ويژگي هاي يك معلم خوب در اسلام:
ويژگي هاي شخصيتي ضروري براي معلمان از نظر اسلام شامل:
- صبر (صبور بودن)
- شفقت و همدلي (رحمه)
- تواضع
- علم و حكمت
- صداقت و صداقت (عدل و صدق)
- سازگاري و انعطاف پذيري
- سپاس (شكر گذار بودن)(منبع)
منبع : نقش اجتماعي معلم از ديدگاه اسلام
برچسب: ،
ادامه مطلب