تاثير بازي با كودكان بر رشد آنها
در مورد تاثير بازي بر رشد كودك بايد بدانيد كه «بازي كار كودكان است» ماريا مونتسوري. بازي يكي از مهمترين و طبيعيترين فعاليتها براي كودكان است كه تأثير بسزايي در رشد جسمي، ذهني، اجتماعي و عاطفي آنان دارد.
تاثير بازي بر رشد كودك
بازي براي رشد سلامت كودكان و نوجوانان ضروري مي باشد. تحقيقات نشان داده است كه 75 درصد از رشد مغزي پس از تولد رخ مي دهد. فعاليت هايي كه كودكان درگير آنها مي شوند باعث تحريك و تاثير بر روي الگوهاي ارتباطي سلول هاي عصبي مغز آنها مي شود.
اين روند در رشد:
- حركتي ظريف و درشت،
- زباني،
- اجتماعي شدن،
- خود آگاهي،
- بهزيستي هيجاني،
- خلاقيت،
- حل مسئله
- و يادگيري مهارت ها
تاثير مي گذارد.
بيشترين نقشي كه بازي مي تواند در كودكان داشته باشد اين است كه كودكان را براي تصميم گيري و تمرين فعاليت هايي كه باعث تسلط آنها مي شود فعال نگه مي دارد. آنها بايد تجربه اي از طيف گسترده فعاليت ها (هنر، موسيقي، زبان، علم، رياضيات، روابط اجتماعي) را داشته باشند زيرا هر يك از آنها براي رشد مغز يكپارچه و پيچيده كودكان مهم هستند.
بازي مي تواند بين توانايي حسي- حركتي، شناختي، اجتماعي- عاطفي ارتباط برقرار كرده و محيطي ايده آل براي رشد مغز فراهم سازد.
نقش بازي در رشد كودكان
بازي، به عنوان يك ابزار آموزشي و درماني، ميتواند مهارتهاي متعددي از جمله حل مسئله، تفكر خلاق، همكاري و مهارتهاي اجتماعي را در كودكان تقويت كند. مطالعات نشان دادهاند كه كودكان از طريق بازي ميتوانند احساسات خود را بيان كرده و درك بهتري از محيط پيرامون پيدا كنند. بازي همچنين به توسعه مهارتهاي حركتي، شناختي و زباني كودك كمك ميكند و زمينهساز افزايش اعتماد به نفس و استقلال كودك ميشود.
انواع بازي با كودكان
1. بازيهاي گروهي و مشاركتي
اين بازيها به كودكان كمك ميكنند تا مهارتهاي اجتماعي خود را تقويت كنند، از جمله همكاري، همدلي و ارتباط با ديگران. برخي از انواع اين بازيها شامل موارد زير هستند:
- بازيهاي تيمي: مانند فوتبال، بسكتبال يا بازيهاي داخل خانه مانند «پينت بال» كه نياز به همكاري و تقسيم وظايف دارند.
- بازيهاي گروهي با قواعد مشخص: مانند «كارتي» يا «مونوپولي» كه كودكان را با قوانين و چگونگي پيروي از آنها آشنا ميكند و مهارتهاي اجتماعي و اجتماعي را تقويت ميكند.
- بازيهاي نقشآفريني: مانند بازيهاي تخيلي كه كودكان در آنها نقشهاي مختلف را ايفا ميكنند و مهارتهاي ارتباطي و حل مسئله را بهبود ميبخشند.
2. بازيهاي آموزشي و شناختي
اين بازيها با هدف تقويت مهارتهاي شناختي كودكان طراحي شدهاند و ميتوانند به تقويت حافظه، توجه، حل مسئله و مهارتهاي تفكر انتقادي كمك كنند.
- پازلها و معماها: بازيهايي كه نياز به تفكر و استدلال دارند و به كودك كمك ميكنند تا مهارتهاي حل مسئله خود را تقويت كند.
- بازيهاي حافظه: مانند بازي «مچينگ كارت» كه در آن كودكان بايد كارتهاي مشابه را پيدا كنند. اين نوع بازيها به تقويت حافظه و توجه كودك كمك ميكنند.
- بازيهاي كامپيوتري و آنلاين آموزشي: بازيهايي مثل ريهاكام و كانتاب كه ميتوانند براي تقويت عملكردهاي شناختي مانند حافظه كاري و توجه استفاده شوند.
3. بازيهاي حركتي و جسماني
اين بازيها براي تقويت مهارتهاي حركتي كودك و افزايش هماهنگي بين دست و چشم بسيار مفيد هستند.
- بازيهاي دويدن و ورزشهاي ساده: مانند مسابقات دو، توپبازي، و ورزشهاي با توپ كه ميتوانند انرژي كودك را تخليه كرده و هماهنگي بدني او را بهبود بخشند.
- بازيهاي ساختاري: مانند «لگو» و «مكعبسازي» كه به كودك اين امكان را ميدهند تا خلاقانه فكر كند و مهارتهاي حركتي ظريف خود را تقويت كند.
4. بازيهاي هنري و خلاقانه
اين نوع بازيها به كودكان كمك ميكنند تا خلاقيت خود را شكوفا كنند و در عين حال مهارتهاي شناختي و اجتماعي خود را بهبود ببخشند.
- نقاشي و رنگآميزي: فعاليتهايي كه مهارتهاي ديداري-فضايي و تمركز كودك را تقويت ميكنند.
- موسيقي و رقص: بازيهايي كه شامل شنيدن موسيقي، نواختن سازها و رقصيدن ميشوند و ميتوانند مهارتهاي اجتماعي، عاطفي و شناختي كودك را تقويت كنند.
- ساختن با مواد مختلف: مانند كاردستي و ساختن اشياء با مواد ساده كه به تقويت مهارتهاي حركتي و تفكر خلاق كودك كمك ميكند.
5. بازيهاي معمايي و تفكر انتقادي
اين بازيها كودك را به چالش ميكشند و به تقويت مهارتهاي تفكر انتقادي و تحليل منطقي او كمك ميكنند.
- بازيهاي فكري و استراتژيك: مانند شطرنج، بازيهاي تختهاي استراتژيك مانند «كاراته»، و بازيهاي رقابتي كه نياز به برنامهريزي و تصميمگيري دارند.
- بازيهاي حل مسئله گروهي: مانند بازيهاي فرار از اتاق كه كودكان در گروهها بايد معماها را حل كنند و از يك محيط بسته خارج شوند. اين بازيها به تقويت مهارتهاي همكاري و تفكر منطقي كمك ميكنند.
6. بازيهاي طبيعي و بيروني
اين نوع بازيها شامل فعاليتهايي هستند كه در فضاي باز و در طبيعت انجام ميشوند و ميتوانند به رشد اجتماعي و شناختي كودك كمك كنند.
- پيادهروي و طبيعتگردي: كه به كودك كمك ميكند تا درك بهتري از محيط پيرامون داشته باشد و با ديگران تعامل كند.
- بازيهاي كشف و جستوجو: مانند جستجوي گنج و يا پيدا كردن چيزهاي خاص در طبيعت كه تفكر خلاق و مهارتهاي حل مسئله را تقويت ميكنند.
براي مطالب بيشتر :
منبع : تاثير بازي با كودكان بر رشد آنها
برچسب: ،